28.11.2010

Wende Snijders – Als de liefde niet bestond

Het is de hoogste tijd voor een lied in mijn moerstaal, want het Neerlands Lied heeft een belangrijke plaats in mijn leven. Dat kan ook niet anders als je, zoals ik, opgegroeid bent in de nabijheid van Herman van Veen en Ramses Shaffy en betrokken bent geweest bij de opkomst van Stef Bos. Jarenlang heb ik ook zelf aan cabaret gedaan en veel nederlandstalige liederen gezongen.

Het vreemde is dat er vanaf 1983 een lange stilte heeft plaatsgevonden, waarbij nederlandse muziek niet of nauwelijks meer in mijn huis te horen viel. Geen idee waar dat door kwam. Misschien zat er in die tijd weinig van mijn gading tussen. De terugkeer werd ingezet door Bløf met Liefs uit London (1997). Ik hoorde het op de radio en kocht, voor het eerst in mijn leven, een cd-single. Maar het was pas na 2000 dat de terugkeer zich werkelijk doorzette, met muziek van een nieuwe generatie zangers, die via via ineens in mijn leven verschenen: Theo Nijland, Zijlstra en Gerard van Maasakkers. Het leidde ertoe dat ik gericht begon te zoeken naar mooie Nederlandse liederen, zoals een songcatcher dat nou eenmaal doet. Zo vond ik uiteindelijk ook dit prachtige liefdeslied van Toon Hermans (1916-2000).

Ook Toon heeft van jongs af aan een plek gehad in mijn leven. Als vierjarige, logerend bij mijn tante, bracht ik een zomer door in Zandvoort, driewielend met de buurjongen, die de zoon van Toon bleek te zijn. Het verhaal gaat dat mijn opa over het strand liep en zijn hoed wegwaaide, als een “ballonnetje dat danst in de wind”, en Toon de hoed kwam terugbrengen. Later met zijn One Man Shows op tv, stond hij voor de tranen die lopen over mijn vaders wangen van het lachen; voor even verbondenheid in ons tumultueuze gezin. Toon vertegenwoordigt voor mij het gewone leven en het kleine geluk, waar bijna iedereen naar streeft, en vooral de ware liefde. Zijn Rietje was zijn alles, en ook nadat ze hem voor ging in de dood bleef dat zo.

Het lied Als de liefde niet bestond staat op zijn postuum uitgebrachte cd Als de liefde (2000). Tijdens het Toon Hermans Gala (2006) werd het gezongen door een vrouw die inmiddels is uitgegroeid tot één van de beste Nederlandse zangeressen van dit moment: Wende Snijders. Ze wordt hier begeleid door het Metropole Orkest.

Als de liefde niet bestond
Als de liefde niet bestond,
zullen ze stilstaan de rivieren.
En de vogels en de dieren,
als de liefde niet bestond.

Als de liefde niet bestond,
zal het strand de zee verlaten.
Ze hebben niets meer te bepraten.
als de liefde niet bestond.

Als de liefde niet bestond,
zal de maan niet langer lichten.
Geen dichter zou meer dichten,
als de liefde niet bestond.

Nergens zouden bloemen staan,
en de aarde zou verkleuren.
Overal gesloten deuren,
en de klok zou niet meer slaan.

Als de liefde niet bestond,
dan was de hele vrijerij bedorven.
De wereld was gauw uitgestorven,
als de liefde niet bestond.

Als de liefde niet bestond,
zou de zon niet langer stralen.
De wind zou niet meer ademhalen,
als de liefde niet bestond.

Geen appel zou meer rijpen,
zoals eens in het paradijs.
Als wij elkaar niet meer begrijpen,
dan wordt de wereld koud als ijs.

Ik zou sterven van de kou,
en mijn adem zou bevriezen.
Als ik jouw liefde zou verliezen.
Er is geen liefde zonder jou.

2 Responses to “Wende Snijders – Als de liefde niet bestond”

  1. joke schreef:

    Wat een prachtig lied, heel mooi gezongen. Ik kan het de hele dag horen! Lieve Wende, dank je wel.

  2. kitty schreef:

    Schoonheid en troost. Dank je wel, lieve Wende.

Reageer