19.08.2012

Carole King – Up On The Roof

Een zeer succesvol componiste van vele hits (samen met haar echtgenoot Gerry Goffin) en een begenadigd pianiste, maar heel onzeker om te zingen voor een publiek. Dat was Carole King in 1970, toen ze na haar scheiding haar schreden had verzet en zich wilde gaan profileren als zelfstandig singer-songwriter. Tijdens een concert van James Taylor in New York, waarbij ze hem begeleidde op de piano, zette hij haar voor het blok. Hij introduceerde het lied “Up On The Roof” (*1), gebaarde naar King achter de piano en kondigde haar aan, “Ladies and gentlemen, Carole King!” Ze hoopte dat ze spontaan door de vloer van het podium kon zakken, maar na het enorme applaus van het publiek, dat haar naam natuurlijk herkende, begon ze met wankele stem te zingen.

Helaas heb ik dat cruciale moment niet in beeld en daarom zie je hier de versie die ze een jaar later zong bij de BBC. (*2)

NOTEN
*1 Het lied Up On The Roof was in 1962 een grote hit voor The Drifters en is ondermeer gecovered door Neil Diamond, Rickie Lee Jones, The Nylons, Laura Nyro, Kenny Rankin, Dusty Springfield, James Taylor en Ike & Tina Turner.
*2 Hier zie je het hele concert uit 1971 met I Feel The Earth Move, (You Make Me Feel Like A) Natural Woman, So Far Away, It’s Too Late, Will You Still Love Me Tomorrow en Up On The Roof. James Taylor speelt mee op gitaar en Charles Larkey, haar tweede echtgenoot, op bas.

Up On The Roof
When this old world starts getting me down,

and people are just too much for me to face.
I climb way up to the top of the stairs,
and all my cares just drift right in to space.

On the roof’s the only place I know.
Where you just have to wish to make it so.
Oh let’s go up on the roof.

At night the stars put on a show for free.
And darling, you can share it all with me.

I keep a-telling you,
right smack dab in the middle of town now,
I found a paradise that’s trouble proof.
So if this world starts to getting you down
there’s room enough for two up on the roof.

Up on the roof.
Everything’s all right.
Up on the roof.
Oh, come on baby.
Come on now darling.
Everything’s all right.
Up on the roof.

Reageer