30.08.2020

Andrew Gold – Heartaches In Heartaches

Vandaag wil ik het eens hebben over de Amerikaanse singer/songwriter Andrew Gold (1951-2011), die ik hoog heb zitten vooral door zijn prachtige lied Never Let Her Slip Away uit 1978. In 1995 zong ik het nummer bij een karaoke wedstrijd tijdens het 75 jarig bestaan van sanitair groothandel Plieger, waar ik toen als salestrainer & coach werkte. Tot mijn verrassing won ik ook nog! Gold schreef het nummer voor zijn toenmalig vriendin, actrice Laraine Newman. De backing vocals bij het nummer werden verzorgd door Freddy Mercury (van Queen), J.D. Souther & Timothy B.Schmitt (van de Eagles).

Andrew Gold kwam uit een muzikaal nest, met als moeder zangeres Marni Nixon (1930-2016), die in films zong, zoals voor Deborah Kerr in The King & I (1956), Natalie Wood in West Side Story (1961) en Audrey Hepburn in My Fair Lady (1964). Zijn vader was componist Ernest Gold (1921-1999), die o.a. de muziek schreef voor de film Exodus (1960). Ook die kwam op zijn beurt weer uit een muzikale familie met een vader die viool speelde en een moeder die zong.

Gold was een veelzijdig musicus. Hij werd vooral bekend van zijn samenwerking met Linda Ronstadt in de jaren 70, waarbij hij de leider van haar begeleidingsband was. Maar hij was ook technicus bij de opnames van het befaamde album Blue (1971) van Joni Mitchell. Hij tourde met Jackson Browne en met de Eagles, en speelde mee op platen van Art Garfunkel en 10 CC. Met Graham Gouldman van die band vormde hij in de jaren 80 het duo Wax, dat vijf jaar lang optrad en vier albums uitbracht. Tenslotte maakte hij ook deel uit van de groep Bryndle, samen met singer/songwriters Karla Bonoff, Wendy Weldman & Kenny Edwards. Edwards was de oprichter van Ronstadt’s eerste groep The Stone Poneys en speelde jarenlang als muzikant in haar band. Bryndle speelde samen begin jaren 70 en in de jaren 90.

Het nummer wat ik heb uitgekozen van Andrew Gold is Heartaches In Heartaches, een lekker uptempo nummer, dat komt van zijn debuutalbum uit 1975. Niet zijn allerbeste, maar van betere nummers kan ik helaas geen live versie vinden.

Heartaches in Heartaches
Long ago it seemed to me I had it made.
I had a little money, I had my little honey.
One day her feelings strayed to another guy.
And I lost everything,
and all I got now is what I sing.

Heartaches in heartaches,
teardrops on teardrops.
That’s all I’ve known
since she went and turned me down.
Heartaches in heartaches,
teardrops on teardrops.
Since my baby left me in this town.

Any man can claim
to have his share of sadness.
That’s the way God made it,
and he ain’t gonna change it.
Since my baby left
he’s been workin’ overtime.
And there’s no vacation,
such a mean sensation.

Heartaches in heartaches,
teardrops on teardrops.
That’s all I’ve known
since she went and turned me down.
Heartaches in heartaches,
teardrops on teardrops.
Since my baby left me in this town.

Reageer