27.11.2022

Eva Bjerga Haugen & Randy Newman – I Think It’s Going To Rain Today

I Think It’s Going To Rain Today is een schitterend lied van de Amerikaanse singer/songwriter Randy Newman, dat komt van zijn debuutalbum uit 1968. Het wordt hier uitstekend gezongen door de Noorse zangeres Eva Bjerga Haugen.

Ik ken haar van een prachtig album dat ze in 2019 maakte samen met componist & pianist Ketil Bjørnstad, met verstilde liederen naar gedichten van Kjersti Annesdatter Skomsvold. Het album heeft als titel Hun som kjenner tristheten ved ting, dat zoiets betekent als “zij die bekend is met het gevoel van verdriet”. Twee nummers ervan hoorden bij mijn beste songs van 2020. Dat zijn Har Aller Hap & Hun skriver i lyset.

Het lied zou kunnen gaan over een dakloos persoon, waar Newman vaker over schrijft. Dan kan je de metaforen die hij gebruikt ook letterlijk nemen. De tinnen kan is om mee te bedelen. De vogelverschrikkers met de nieuwste kleding zijn etalagepoppen. De neon borden van het Leger des Heils zijn er voor de behoeftigen. En de “human kindness” is duidelijk sarcastisch bedoeld. Maar het zou natuurlijk ook gewoon kunnen gaan over eenzaamheid, somberheid, wanhoop & depressie om wat voor reden dan ook. Volgens Newman zelf is de muziek emotioneel & mooi, terwijl de tekst heel donker is. Te donker zelfs, naar zijn zin.

Het lied past goed bij het weer en mijn stemming van vandaag. Hier kun je zijn eigen versie horen, die hij speelt tijdens een optreden voor de BBC in 1971.

I Think It’s Going To Rain Today
Broken windows and empty hallways.
A pale dead moon
in a sky streaked with gray.
Human kindness, overflowing.
And I think it’s going to rain today.

Scarecrows dressed in the latest styles.
With frozen smiles to chase love away.
Human kindness, overflowing.
And I think it’s going to rain today.

Lonely, lonely.
Tin can at my feet.
Think I’ll kick it down the street.
That’s the way to treat a friend.

Bright before me
the signs implore me.
To help the needy
and show them the way.
Human kindness is overflowing.
And I think it’s going to rain today.
And I think it’s going to rain today.
Today.

Reageer