28.02.2021

Ramses Shaffy – 5 uur

5 uur is een prachtig lied van Ramses Shaffy (1933-2009) dat hij hier speelt tijdens een tv-optreden in de 5 uur show in 1991. Het raakt me zeer om hem zo vol emotie te horen zingen. Heerlijk ook om hem zo zoekend en improviserend piano te horen spelen.

De eerste keer dat ik dat hoorde was in mijn ouderlijk huis op “mijn” piano, toen mijn broer (die toen manager van hem was) Ramses had meegenomen, en hij onmiddellijk achter de piano plaatsnam en begon te spelen. Ik zat er ademloos naar te luisteren en herinner me het nog als de dag van gisteren.

Ik draag dit bericht op aan Helene Herschel die van 1974 tot 1979 manager van Ramses was. Eerst samen met mijn broer David Schild en daarna alleen. Dat hield onder andere in dat ze op dagen dat Ramses moest optreden hem moest gaan zoeken in kroegen & krochten in Amsterdam, en als ze hem gevonden had hem onder de douche te zetten. Daarna volgde de lastigste taak, namelijk zorgen dat hij niet weer aan de drank ging voor het optreden. Dat ging regelmatig mis en zo kon het gebeuren dat Ramses tijdens een optreden in Sneek in de orkestbak viel. Maar gelukkig kwam hij er ook weer op eigen kracht uit, en vervolgde hij zijn optreden.

Helene zegt over haar tijd met Ramses: “Je kon heel erg met Ramses lachen. Het was een leuke tijd. Ik was verliefd op de mens Shaffy. Geen verliefdheid in de zin “ik kan niet zonder hem”, maar het was gewoon fijn om bij hem te zijn. We waren echt goede vriendjes die alles tegen elkaar konden zeggen. Ramses heeft grote invloed gehad op het leven dat ik nu leid. De vrijheid die ik nu voel om dingen te kunnen doen die ik graag wil, zonder belemmeringen, komt door hem.”

5 uur
Het is 5 uur, 5 uur.
Het feest is geweest.
De zon stijgt in de stad.
Ik sta voor het raam
en drink nog wat.
Mijn hart is vol.
Mijn hoofd zat.

Mijn vrienden,
ach mijn vrienden.
Het gaat als het gaat,
en we moeten toch maar door.
Dag lieve mensen
waar ik bij hoor.
Ik laat jullie uit, ga voor.

Misschien was ik
vanavond wat stil.
Er is iets,
wat ik nu wel vertellen wil.
Mijn liefde, mijn lief
komt niet meer terug.
Dat is alles,
en ga nu maar vlug.

Want het is 5 uur.
Al 5 uur.
Het feest is geweest.
Het krijg wat voor elkaar.
Het is rot nu,
zonder haar.
Maar ga nu weg
en laat me maar.

Reageer