25.01.2010

James Taylor & Carly Simon – You Can Close Your Eyes

Ik neem je mee terug naar 1976. Je bent uitgenodigd in de muziekkamer van een muzikaal echtpaar. Beide zijn zeer succesvolle singer-songwriters, en ze zullen je verrassen door een slaaplied voor je te zingen.

Doe me een plezier en focus je op de gezichten van je gastheer en gastvrouw, zodat je de afschuwelijke tekst op de voorgrond kan negeren.

Geniet vooral van dit intieme moment, met een prachtig lied en wonderschone harmonieën.

Vijf jaar eerder, ik was vijftien, hoorde ik James Taylor op de radio “You’ve Got A Friend” zingen. Ik stond te trillen op mijn benen en moest erbij gaan zitten. Zoiets had ik nog nooit gehoord. Op slag werd hij mijn favoriete zanger en ging  er een totaal nieuwe muzikale wereld voor me open.

Voor hem werd ik vooral beïnvloed door de favorieten van mijn vier oudere broers (The Beatles, Peter Paul & Mary, Crosby Stills & Nash), maar nu begon ik te luisteren naar Carole King, Joni Mitchell, Linda Ronstadt, Jackson Browne en anderen. En zo ontwikkelde ik mijn eigen muzieksmaak. Tegelijkertijd stimuleerde het mijn eigen muzikale prestaties. Ik zong James Taylor songs en begeleidde mezelf op de piano. Als er een nieuw album uitkwam, dan draaide ik die constant en al snel kende ik alle teksten uit mijn hoofd. Tot mijn eigen verbazing ken ik ze nog steeds, zoals een aantal jaren geleden bleek, toen ik in de VS een bevriende gitarist verrastte, door zelfs de meest obscure James Taylor songs te kunnen zingen die hij kon bedenken. Toen de grote man zelf eindelijk naar Nederland kwam en een concert gaf in Carré, was ik daarbij en ik genoot enorm. Al met al is hij een grote muzikale invloed en inspiratiebron voor me geweest.

Sting beschrijft het prachtig: “Het is 1971, ik ben negentien jaar, een singer-songwriter in de dop, tenminste dat denk ik. Ik heb een kaartje voor James Taylor en zijn band in Newcastle en ik wil zien waar alle opwinding vandaan komt. De lichten gaan uit en ik zit in mijn stoel. De lichten komen op en daar verschijnt op het podium een onverdraaglijk knappe man, onmogelijk lang. Hij is charmant, grappig, en dan begint hij gitaar te spelen. Binnen vier maten realiseer ik me dat hij een virtuoos is op de gitaar. En dan begint hij te zingen, met zijn wonderschone, volle, bezielde bariton. Songs die gevoelig  en melancholisch zijn, en ik denk bij mezelf, laat ik maar van carrière veranderen en gewoon bassist worden in een punk band.”

You Can Close Your Eyes
Well the sun is surely sinking down
But the moon is slowly rising
So this old world must still be spinning ’round
And I still love you

So close your eyes
You can close your eyes, it’s all right
I don’t know no love songs
And I can’t sing the blues anymore
But I can sing this song
And you can sing this song
When I’m gone

It won’t be long before another day
We gonna have a good time
And no one’s gonna take that time away
You can stay as long as you like

So close your eyes
You can close your eyes, it’s all right
I don’t know no love songs
And I can’t sing the blues anymore
But I can sing this song
And you can sing this song
When I’m gone

5 Responses to “James Taylor & Carly Simon – You Can Close Your Eyes”

 1. Dank je Maarten voor dit muzikale blog. Ik heb heerlijk geluisterd naar
  James Taylor en ook naar Joni Mitchell. (Ik kwam bij haar doordat als het liedje af is gelopen, zich een reeks mogelijke volgende filmpjes aankondigt. En daar zat ze tussen.) Zij was mijn held en idool en ik ken nog steeds bijna al haar liedjes uit mijn hoofd.

 2. Maarten Schild schreef:

  Interessant dat je Joni Mitchell noemt. Ze was ooit James’ lief en zong met hem You Can Close Your Eyes, voordat Carly in beeld was. Hun versie is totaal anders, met Joni die de lead zingt en James de tweede stem. Luister naar de opname van het lied tijdens een concert in de Royal Albert Hall (London) in 1970.

 3. Jacques Klöters schreef:

  Mooie site. Mooie opname. Ik leerde het nummer ook begin jaren zeventig kennen van de zus van James Taylor die een lp uitbracht met de titel: Sister Kate (Atlantic 2400118) Die versie ga ik ook eens opzoeken en draaien.

 4. Maarten Schild schreef:

  Kate Taylor is niet de beste zangeres, maar toch leuk om te horen. Haar beste plaat is Kate Taylor (1978) en is geproduceerd door haar succesvolle oudere broer. Op sommige nummers zingen haar vier broers (Alex, James, Livingston & Hugh) met haar mee. Om een indruk te krijgen kun je de familie Taylor zien en horen met Shower The People, uit een opname van NBC (1981). En als je nieuwsgierig bent naar hoe Kate tegenwoordig klinkt, kijk dan eens naar haar versie van Crying In The Rain, waarin ze ondermeer wordt begeleid door de gitaar van Ben Taylor, haar neef, de zoon van James.

 5. Dré schreef:

  Ha Maarten, mooi citaat Sting. Zet je hier binnenkort ook je favoriete top 10? Eventueel met korte toelichting…. Ik kijk er naar uit.

Reageer