31.01.2021

Lorena Suarez & Carlos Parra – Tonada de Lluna Llena

In mijn vorige bericht kwam Patrick Watson voorbij die zich had laten inspireren door de Venezolaanse zanger Simon Diaz (1928-2014). Toen ik even verder zocht over Diaz vond ik zijn prachtige lied Tonada de lluna llena, dat gaat over de schoonheid van de volle maan. Het is duidelijk dat met name dat lied de inspiratie vormde voor Watson, want zijn slot couplet is in het Spaans en dan zingt hij de woorden: “Canta canta mi luna mi luna llena. Esta melodía que es el abismo dentro de mí. Mi luna mi luna llena.” (Zing mijn maan, mijn volle maan. Deze melodie is de afgrond in mij. Mijn maan mijn volle maan.)

In Tonada de lluna llena wordt er gesproken over een zwarte reiger die vecht tegen de rivier, net zoals de verliefde in gevecht is met zichzelf omdat hij meegesleurd wordt door zijn gevoelens. De zwarte reiger is een vogel van de vlaktes van Venezuela, die jaagt in de rivieren, vaak als het water hoog staat en dan wordt hij soms meegesleurd door de heftige stroming. De maan kijkt toe hoe de verliefde zich probeert te wapenen tegen de havik die geen kippen meer overlaat. Mooie beelden.

Simon Diaz werd vooral bekend door zijn Tonadas, zoals ook deze Tonada del Cabastrero, die hij hier zelf live ten gehore brengt. Een Tonada is een melklied, dat bedoeld is om de koeien rustig te krijgen. Diaz was zelf van boerenafkomst. Zijn vader stierf toen hij 12 was en toen moest hij van school, want als hoofd van het gezin moest hij zorgen voor moeder en zeven broers & zussen. Uiteindelijk werd hij heel succesvol als zanger, muzikant (op de cuatro, een vier snarig instrument), componist, songwriter, acteur, komiek en radio & tv presentator.

Hier zingt Simon Diaz zijn lied Tonada de lluna llena zelf. Maar ik heb gekozen voor de schitterend live versie door de Venezolaanse zangers Lorena Suarez & Carlos Parra.

 

Tonada de lluna llena
Yo vidé una garza mora
dándole combate a un rio.
Así es como se enamora
tu corazón con el mío.

Yo vidé una garza mora
dándole combate a un rio.
Así es como se enamora.
Así es como se enamora
tu corazón con el mío.
Corazón con el mío. Luna.

Luna llena menguante.
Luna, luna llena.
Menguante.

Anda muchacho a la casa,
y me traes la carabina.
Pa’ matar este gavilán,
que no me deja gallina.

La luna me está mirando
yo no sé lo que me ve.
Yo tengo la ropa limpia
ayer tarde la lavé.

La luna me está mirando
yo no sé lo que me ve.
Yo tengo la ropa limpia.
Yo tengo la ropa limpia
ayer tarde la lavé.
Ayer tarde la lavé. Luna.

Luna llena menguante.
Luna, luna llena.
Menguante.

Reageer