05.03.2023

Michael Murphey – Boy From The Country

In de jaren 70 luisterde ik graag naar de Amerikaanse country, folk & blues singer/songwriter Michael Murphey. En dan vooral naar zijn eerste twee albums Geronimo’s Cadillac (1972) & Cosmic Cowboy Souvenir (1973). Zoals vaker in die tijd was het mijn broer Roeland die hem had ontdekt. Murphey maakte toen prachtige nummers zoals Michael Angelo’s Blues (1972) en Drunken Lady Of The Morning (1973). Zelf zong ik graag zijn lied Boy From The Country, dat vooral bekend is geworden door de versie van John Denver (1943-1997) uit 1975. Het nummer komt van Murphey’s debuutalbum Geronimo’s Cadillac en hier speelt hij het zelf tijdens een optreden in 2018 in Franklin, Tennessee.

Michael Murphey was in zijn beginjaren goed bevriend met Michael Nesmith (1942-2021) van de populaire groep The Monkees, en die vroeg hem een nummer te schrijven voor hun 4e album. Dat werd What Am I Doing Hangin’ Around (1967), dat hij in 1972 zelf ook op de plaat zette. (Zijn eigen versie kun je hier horen.) Daarna schreef hij nog meer nummers voor de groep, maar die brachten zo weinig op, dat hij er weer mee stopte. Toen hij begin jaren 80 meer de country kant opging veranderde hij zijn naam in Michael Martin Murphey, vandaar dat je die naam nu vooral tegenkomt.

Hier zie & hoor je John Denver’s versie uit 1981. Hij zegt in zijn aankondiging dat het één van zijn favoriete nummers is, en dat hij het zelf had kunnen schrijven, omdat over hem zelf gaat.

Boy From The Country
Because he called the forest brother.
Because he called the earth his mother.
They drove him out into the rain.
Some people even said
that the boy from the country was insane.

Because he spoke with fish in the creek.
He tried to tell us that the animals can speak.
And who knows, maybe they do.
How do you know they don’t,
just because they’ve never spoken to you.

Boy from the country,
left his home when he was young.
Boy from the country,
he loves the sun.

He tried to tell us
that we should love the land.
We just turned our heads and laughed,
you see we did not understand.
But you know sometimes I think
that the boy from the country
is the only one who sees.

‘Cause the boy from the country,
doesn’t want to see the forest,
but rather sees the trees.

Boy from the country,
he left his home when he was young.
Boy from the country,
he loves the sun.

Reageer