27.04.2014

James Taylor – You’ve Got A Friend

Mijn 100e artikel op deze blog gaat net als de eerste over mijn grote muziekliefde James Taylor. Deze keer over het lied dat mijn leven veranderde, You’ve Got A Friend. Ik hoorde het voor het eerst in de zomer van 1971, toen ik de tjalk van mijn oom Kees aan de buitenkant aan het schoonmaken was op de Vecht bij Loenen. Ik herinner het me nog heel goed. Ik zat in een klein bootje met een emmer voor me en een spons in mijn hand. En toen weerklonk ineens het lied over de radio, en ik moest erbij gaan zitten want ik stond ineens te trillen op mijn benen. Zoiets had ik nog nooit gehoord. Een stem die me heel diep raakte en muziek die een totaal nieuwe wereld voor me opende, zowel emotioneel als muzikaal. 

Ik ben daarna zo snel als ik kon naar de platenzaak gerend en kocht het album Mud Slide Slim And The Blue Horizon, waar het nummer op stond. Ik draaide het onophoudelijk. En al snel ontdekte ik ook Carole King en haar schitterende album Tapestry. Zij had You’ve Got A Friend geschreven als reactie op een zin uit het nummer Fire and Rain van Taylor, “I’ve seen lonely times when I could not find a friend.” En ze schonk het lied aan hem, zodat hij het tegelijkertijd met haar zelf kon uitbrengen op de plaat. Achteraf een zeer genereus geschenk, want hij werd er onmiddellijk een ster door. Zij gaf het hem omdat het lied Taylor zo diep had geraakt, gezien zijn aanleg tot depressie, en omdat het hun bijzondere vriendschap leek te verwoorden. Hij op zijn beurt had King enorm gesteund bij het omgaan met haar plankenkoorts. Het gezamenlijk touren en optreden gaf haar de kans om als anonieme pianiste geleidelijk aan stappen te maken om haar angsten te overwinnen.

Naast James Taylor & Carole King, volgde ik al snel ook alle muzikanten en zangers & zangeressen die met hen meespeelden, zoals Joni Mitchell, Carly Simon, David Crosby, Graham Nash en Linda Ronstadt. En zo ontwikkelde ik langzamerhand mijn eigen muzieksmaak. Tegelijkertijd stimuleerde het mijn eigen zang & pianospel. Ik kocht de muziekboeken van Mud Slide Slim en Tapestry en zong al snel Taylor & King songs, mezelf begeleidend op de piano. Ook had ik een beste vriendin, Aleid de Jong, die mijn liefde voor James Taylor en Carole King deelde en met wie ik eindeloos de albums draaide. Als er een nieuw album uitkwam, dan zochten we elkaar op en stond de plaat de hele dag op. We bespraken hem samen en al snel kenden we alle teksten uit ons hoofd.

En tot mijn eigen verbazing ken ik die teksten nog steeds, zoals een aantal jaren geleden bleek, toen ik in de VS een bevriende gitarist verraste, door zelfs de meest obscure James Taylor songs te kunnen zingen die hij kon bedenken. Toen mijn grote favoriet zelf eindelijk naar Nederland kwam en een concert gaf in Carré, waren Aleid en ik daar natuurlijk bij en we genoten enorm.

De live opname komt van een BBC concert van James Taylor uit 1971 samen met Carole King en haar band Jo Mama. In dit nummer spelen mee Lee Sklar op bas en Russ Kunkel op drums.

Ik stel het op prijs als je dit jubileum van de Songcatcher, met het 100e artikel, met me mee viert en me laat weten welk lied jouw leven veranderde.

You’ve got a friend
When you’re down and troubled,
and you need some love and care.
And nothing, oh nothing is going right.
Close your eyes and think of me,
and soon I will be there,
to brighten up even your darkest night.

You just call out my name.
And you know, wherever I am,
I’ll come running,
to see you again.
Winter, spring, summer or fall,
all you’ve got to do is call,
and I’ll be there, yeah yeah yeah.
You’ve got a friend

If the sky above you,
should grow dark and full of clouds.
And that old north wind should begin to blow.
Keep your head together,
and call my name out loud now baby.
Soon I’ll be knocking upon your door.

You just call out my name,
and you know, wherever I am,
I’ll come running,
to see you again.
Winter, spring, summer or fall,
now all you’ve got to do is call on me,
and I’ll be there, yeah yeah yeah.

Tell me ain’t it good to know,
that you’ve got a friend,.
when people can be so cold.
They’ll hurt you, yes and desert you.
They’ll take your soul if you let them,
but don’t you let them.

You just call out my name,
and you know, lord wherever I am,
I’ll come running, running, yeah yeah yeah,
to see you again.
Winter, spring, summer or fall,
now all you’ve got to do is call,
and I’ll be there, yeah yeah yeah.

You’ve got a friend.
You’ve got a friend.
Ain’t it good to know,
that you’ve got a friend.
Ain’t it good to know.
Yeah, yeah, yeah.
You’ve got a friend.

2 Responses to “James Taylor – You’ve Got A Friend”

  1. PIEN schreef:

    En natuurlijk feliciteer ik je van harte met dit 100e artikel op je blog. En ik zie al reikhalzend uit naar de volgende 100! Dat je de lol, vitaliteit en gezondheid mag behouden om er mee door te gaan!

  2. Kees Wisman schreef:

    Allereerst gefeliciteerd! Muziek heeft mijn leven zeker beïnvloed. Ik houd van alle soorten muziek: klassiek, jazz wereldmuziek en natuurlijk het meer populaire genre (Meestal Americana). Wat me bijstaat zijn de eerste liedjes van de Stones en Beatles. De meer langzame zoals bv “My baby is in black”. Ga door met het goede werk.

Reageer