18.03.2012

Dionne Warwick – You’ll Never Get To Heaven (If You Break My Heart)

Bij de tragische dood van Whitney Houston moest ik vooral denken aan haar tante Dionne Warwick. Voor mij is zij de zangeres van de jaren 60. De manier waarop zij de prachtige, maar vocaal lastige, liederen van Burt Bacharach & Hal David zong, is onovertroffen. Ik ben een tijd hard op zoek geweest naar mooie covers van Burt Bacharach songs, maar uiteindelijk kwam ik toch steeds weer bij haar uit, en dat zegt genoeg.

Marie Dionne Warrick (1940) komt uit een zeer muzikale familie. Haar moeder, ooms en tantes zongen in The Drinkard Singers, een succesvolle gospelgroep, waarvan haar moeder ook nog manager was. In 1958 begon Dionne, met haar zus Delia en nog twee zangeressen, de groep The Gospelaires en binnen een paar jaar waren ze veel gevraagd en speelden ze met bekende artiesten als Solomon Burke en Ben E. King. Bij de plaatopname van Mexican Divorce door The Drifters in 1962 (*1), raakte de componist van het lied zo onder de indruk van haar stem en persoonlijkheid, dat hij haar vroeg voor demo-opnames van zijn nieuwe composities. Eén van die demo’s kwam terecht bij de president van Sceptre Records en die zei tegen de componist: “Forget the song, get the girl!” En dat was de start van een indrukwekkende reeks platen en hits van Dionne Warwick en Burt Bacharach.

Haar eerste solo-single was Don’t Make Me Over in November 1962 en het werd een grote hit. Het lied was geschreven naar aanleiding van een boze kreet van haar, “Don’t make me over man!” (wat slang is voor “lieg niet tegen me!”) die ze uitsloeg toen ze hoorde dat Make It Easy On Yourself, het nummer dat zij als eerste had gezongen, was weggegeven aan een andere artiest. Hit na hit volgde: Anyone Who Had A Heart, Walk On By, Do You Know The Way To San Jose, Alfie, Just Don’t Know What To Do With Myself, I Say A Little Prayer, I’ll Never Fall In Love Again. (*2)

Onvoorstelbaar eigenlijk, allemaal prachtige nummers. Vreemd genoeg kozen de Engelsen ervoor om haar nummers te laten zingen door eigen zangeressen (Dusty Springfield, Cilla Black, Sandie Shaw). Dionne was er door beledigd en vond dat ze haar alleen maar na-aapten. De schok was groot toen Bacharach & David in 1972 uit elkaar gingen en ze verder moest zonder haar geweldige producers en songwriters. Pas begin jaren 80 boekte ze weer enig succes, maar nooit meer zoals in haar bloeitijd.

Hier hoor en zie je haar tijdens een concert in Parijs in 1966 (*3). Ze was daar eerder in 1962, toen ze werd geïntroduceerd in Olympia door Marlene Dietrich en het publiek verrukt was door haar fantastische stem, waardoor ze al snel bekendstond als “de zwarte parel van Parijs”.

NOTEN
*1 Hier hoor je Mexican Divorce van The Drifters met Dionne Warwick in de achtergrond. Mooi is ook de versie van Ry Cooder uit 1974.
*2 Hier een heel bijzondere opname (van slechte kwaliteit) van Dionne Warwick & Burt Bacharach die ergens in de jaren 60 samen optreden met een medley van What The World Needs Now en Alfie.
*3 Meer van het concert in Parijs in 1966 vind je hier. Ze zingt Unchained Melody, Don’t Make Me Over en tenslotte You’ll Never Get To Heaven (If You Break My Heart).

You’ll Never Get To Heaven (If You Break My Heart)
Come on and.
Mother told me always
to follow the golden rule.
And she said it’s really a sin
to be mean and cruel.
So remember if you’re untrue,
that angels up in heaven
are looking at you.

You’ll never get to heaven
if you break my heart.
So be very careful
not to make us part.
You won’t get to heaven
if you break my heart.
Oh no.

I’ve been hearing rumours
about how you play around.
Though I don’t believe
what I hear,
still it get’s me down.
Now if you ever
should say goodbye,
it would be so awful
the angels would cry.

You’ll never get to heaven
if you break my heart.
So be very careful
not to make us part.
You won’t get to heaven
if you break my heart.
Oh no.

If you break my heart.
If you break my heart.

I can hardly wait for the day
when we say I do.
It’s a day I dreamed of so long
now it’s comin’ true.
You will promise to cherish me.
Now if you break your promise
the angels will see.

Yes you’ll never get to heaven
if you break my heart.
So be very careful
not to make us part.
You won’t get to heaven
if you break my heart.
Oh no.

Reageer