24.11.2019

Rufus Wainwright – All I Want

Eén van de beste nummers van dit jaar is wat mij betreft All I Want van Joni Mitchell, dat hier gezongen wordt door Rufus Wainwright tijdens een eerbetoon voor Joni’s 75e verjaardag op 7 November 2018 in Los Angeles. Daar traden o.a. op James Taylor, Chaka Khan, Emmylou Harris, Diana Krall, Brandi Carlile, Seal, Kris Kristofferson, Los Lobos, Glen Hansard, Norah Jones & Graham Nash. Maar het beste optreden met stip was dat van Rufus Wainwright, die iedereen uit zijn stoel kreeg met zijn weergaloze versie van All I Want. Wat kan die man zingen, ongelofelijk! Sting zei het al in een bericht dat ik hier eerder plaatste, toen Rufus zijn lied Wrapped Around Your Finger coverde ter ere van Sting’s 60e verjaardag in 2011.

Joni Mitchell heeft veel relaties gehad met collega muzikanten, zoals met Leonard Cohen, David Crosby, Graham Nash en Jackson Browne. Ze schreef er ook vaak nummers over, zoals A Case Of You over Cohen. All I Want komt van Joni’s album Blue uit 1971 en gaat over haar relatie met James Taylor, die begon in de zomer van 1970. Zo komt in het lied een verwijzing voor naar de trui die ze voor hem breidde. James schreef in die periode ook zijn prachtige lied You Can Close Your Eyes voor haar. Hier zingen ze het samen tijdens een optreden in The Royal Albert Hall in Londen op 28 Oktober in 1970.  (Hier kun je het hele concert beluisteren.) Toen Joni begin 1971 bezig was met het maken van haar album Blue, waren ze nog steeds erg verliefd. Ondanks alle problemen door zijn verslavingen aan drank & heroïne had ze toch het gevoel dat ze goed bij elkaar pasten. Maar in Maart veroorzaakte zijn plotselinge succes frictie tussen hen en verbrak James de relatie. Het verlies was een grote schok voor haar.

Rufus Wainwright was lange tijd geen fan van Joni. Zijn moeder Kate McGarrigle (1946-2010) had haar muziek verbannen bij hen thuis. Ze was van een meer puristische richting in de folkmuziek en zag Joni als een “sell out” omdat ze zoveel succes had. Hij zegt erover “My mom was pretty jealous of that fame and of that success, and so I never listened to any Joni Mitchell records at all.” Pas 3 jaar geleden herontdekte hij haar muziek. “I of course was blown away. And realized how great she was, and it was a real discovery for me, since my mother had died and I was allowed to do that.”

All I Want
I am on a lonely road, and I am traveling,
traveling, traveling, traveling.
Looking for something, what can it be?
Oh I hate you some. I hate you some.
I love you some.
Oh I love you when I forget about me.

I wanna be strong. I wanna laugh along.
I wanna belong to the living.
Alive, alive, I want to get up and jive.
I want to wreck my stockings
in some jukebox dive.
Do you want, do you want,
do you wanna dance with me baby?
Do you wanna take a chance
on maybe finding some sweet romance
with me baby? Well come on.

All I really, really want is our love to do,
is to bring out the best in me and in you too.
All I really, really want our love to do,
is to bring out the best in me and in you.
I wanna talk to you. I wanna shampoo you.
I wanna renew you, again and again.
Applause, applause, life is our cause.
When I think of your kisses my mind see-saws.
Do you see, do you see, do you see,
how you hurt me baby?
So I hurt you too. Then we both get so blue.

I am on a lonely road, and I am traveling,
traveling, traveling, traveling.
Looking for the key to set me free.
Oh the jealousy, the greed is the unraveling,
it’s the unraveling.
And it undoes all the joy that could be.
I wanna have fun. I wanna shine like the sun.
I wanna be the one that you want to see.
I wanna knit you a sweater.
Wanna write you a love letter.
I wanna make you feel better,
I wanna make you feel free.
Wanna make you feel free.

Reageer